Rogaining

Rogaining on joukkuelaji. Joukkueen koko on 2–5 henkilöä, ja joukkueessa voi olla miehiä, naisia tai sekä että.

Rogaining-kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat, mitkä rastit heidän kannattaa etsiä ja missä järjestyksessä. Suunnitteluaikaa on kilpailun kokonaispituudesta riippuen yleensä 1–3 tuntia.

Rastit saa kiertää vapaavaintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa mahdollisimman monta pistettä. Eri rasteista saa eri määrän pisteitä, mikä vaikeuttaa reitin suunnittelua.

Rogaining-kilpailut kestävät yleensä useampia tunteja, eli kyseessä on selkeästi kestävyyslaji. Rogainingin ”perusmatka” on 24 tunnin kilpailu, mutta käytännön syistä useimmat kilpailut ovat selvästi sitä lyhyempiä, tyypillisesti 3–8 tuntia.

Kilpailun aikana saa koska tahansa palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään tai vaihtamaan varusteitaan. Pitkäänkin kilpailuun voi näin hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia, pitää taukoja niin paljon kuin haluaa ja tulla pois koska tahansa ennen määräaikaa.

Ainakin osa rasteista pyritään sijoittamaan maaston hienoimpiin paikkoihin. Vapaasti valittavan reitin ohella tämä rogainingista erinomaisen lajin kaikille luonnossa viihtyville.


Juuret Australiassa

Rogainingin kaltaisia suunnistuskilpailuja on järjestetty eri maissa ainakin 1900-luvun alkupuolella. Erilliseksi lajiksi rogaining alkoi muotoutua Australiassa vuosisadan puolen välissä, kun yliopistot järjestivät vuorokauden kestäviä vaelluksia, joiden rasteilla sai käydä haluamassaan järjestyksessä.

Lajin syntyhetkenä voidaan pitää huhtikuuta 1976, jolloin laji nimettiin*, sille laadittiin säännöt ja ensimmäinen seura perustettiin Melbournessa,

Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut käytiin Australiassa vuonna 1992, jolloin mestaruuksista taisteli 194 kilpailujoukkuetta. Alkuaikoina suomalaisista parhaiten menestyi Iiro Kakko, joka ylsi vuoden 1996 mestaruuskilpailuissa yleisen sarjan kuudenneksi ja voitti kaksi vuotta myöhemmin maailmanmestaruuden Kanadan Kalliovuorilla.

Suomeen rogaining saapui vuonna 2007, kun Jämillä järjestettiin ensimmäinen Retki-Rogaining. Vuonna 2009 Ylläksellä järjestettiin rogainingin euroopanmestaruuskilpailut ja vuonna 2015 Saariselällä maailmanmestaruuskilpailut. Saariselällä yleisen sarjan mestareiksi suunnistivat Petteri Muukkonen ja Hannu-Pekka Pukema.

* Lajin erikoinen nimi tulee sen perustajien Rod PhillipsinGail Davisin (os. Phillips) and Neil Phillipsin etunimien alkukirjaimista (RoGaiNe > rogaining)